Dagen som inte blev ljus

Mitt på dagen igår såg det ut såhär och gjort sen hösten kom tillbaka. Då saknar jag snön lite extra, faktiskt. Den lyser upp.

img_9009

Men istället för att förbanna mörkret går jag in och tänder några ljus. Börjar känna av ljusbristen tror jag så ljus i en eller annan form behövs. Var på en yogaworkshop i september i göteborg med Simon Krohn. Ämnet var yogafilosi. Ett tungt och stort ämne som han med sin

img_8982-ljus-snickaregarden

lättsamma och sköna inställning gjorde förståbar. Vi fick några hemläxor och jag håller nu på med den sista . Tantra. Den säger att hela världen och allt som finns här och nu är gudomligt. Mörker-ljus, glädje-sorg, harmoni-elände. Olika sidor av samma mynt. Inget är rätt och inget är fel. Det är våra föreställningar om hur allt borde vara som ställer till det. Vårt ego. Allt från hur vi uppfattar sociala samvaron där vi har regler att följa och visst många är ju bra annars kanske vi inte ens överlever morgontrafiken, men det är de där små reglerna och dömanden vi håller på med varje dag som vi ska komma åt. Som vem säger att man inte kan åka till affären osminkad t ex. Eller varför måste allt vara färgmatchat eller varje hårstrå på rätt plats. Eller som det här. En kvinna som alltid skär av ytterbitarna på köttsteken innan hon lägger den i pannan för att steka den. För det hade hon lärt sig av sin mamma att så skulle man göra. Tillslut började kvinnans dotter ifrågasätta varför inte hela köttbiten steks. Varför skära av yttersta bitarna? Det visste inte kvinnan, bara att så ska det göras för så hade hennes mamma lärt henne utan att kvinnan egentligen frågat varför.  Kvinnan ringde hem till sin mamma tillslut och frågade varför köttbitarna ska skäras av, för egentligen är det ju inget fel på dem mer än att de är små. Inte lika stora som själva köttbiten. Mamman skrattar och svarar att annars får den ju inte plats i min gryta men varför du gör det har jag ingen aning om.

Alltså, när man börjar rannsaka sig själv så har vi nog alla såna här små egenheter för oss och vad skulle hända om vi bröt mot dem. Just nu rannsakar jag mig själv och mina fördomar. För att säga att man inte har några är lögn. Alla människor har dem stora eller små, de finns där. Vilka ‘regler’ har jag och vad händer om jag bryter mot dem? Funkar de i mitt liv eller anpassar jag mig efter dem? Vilka regler har du? och vad skulle hända om du bröt mot dem?

Bara man inte bryter mot lagen eller skadar någon/något så gör det ju inte att testa vad som känns lite busigt och rebelliskt. Kanske hittar vi en ny sorts frihet.

1 thought on “Dagen som inte blev ljus

  1. Cecilia Bergman

    Klokt det där med att rannsaka både sina (o)vanor och fördomar. Idag verkar det mer och mer som att man utgår ifrån sina egna tankar som lag att slå andra i huvudet med. Hårdare och hårdare :0(

    Svara

Tack, jag blir så glad för att du tar dig tid att lämna några ord

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s