I isvaken vill man inte va

Slösurfade runt på nätet igår kväll och fann en riktigt bra liknelse. Minns inte vad sidan hette men jisses,  helt klockrent faktiskt. Att man inte kan komma på något så enkelt själv 😉
Det handlade om att vi sätter ettiketter på alla situationer runt om oss. Som att den är glad, jag är tjock, dum eller vad det nu än må vara. Vi identifierear oss med vår situation. 
Tänk om vi istället kunde titta på situationen som den är, och acceptera den, att nu är det så här och sen fokusera på lösningen av hur vi ska få det bättre.
 Alla har vi väl hört, att frågan varför?  är den mest meningslösa frågan vi kan ställa oss. Varför drabbas jag av det här nu? varför just jag? Det här är något jag jobbar stenhårt på och brukar ibland tänka, tja, varför inte jag, lika gärna som någon annan för att lättare se vad jag kan göra åt det. Det är bättre att fråga sig vad kan jag göra nu för att fixa det?  Plättlätt eller hur? Nej. faktiskt inte. Hjärnan är med och spökar för oss, den rotar fram gamla minnen och så genomlever vi dem några gånger till. Om vi bara lärde oss att titta på vår sits, hur den ser ut nu, utan att lägga några som helst värderingar i det. Utan att identifiera oss med dem. Som att t ex 
‘Jag har 10 kg övervikt’
‘ bara några ynka spänn kvar på kontot’
‘deadline på jobbet till fredag’  etc.etc.


Detta är ju egentligen bara fakta, det är ju inte du. Om man nu låter bli att lägga in en värdering på dem så blir det mycket enklare att hitta en lösning istället för att ifrågasätta omständigheterna runt dem. Vi behöver öva oss i att ändra vårt tänk, för att värdera och ifrågasätta äter så mycket av vår energi. För här kommer nu den klockrena liknelsen..  Om du mitt i vintern är ute och promenerar på en frusen sjö och plötsligt plumsar igenom för att isen är för tunn, är det inte läge för tankar som ”Det här var just snyggt! Varför brast den just nu? Varför ska just jag ramla i?  den skulle vara minst 1meter tjock såhär nära stranden, det är bara jag som är så dum att jag går ut på isen osv. Då gäller det att utan att värdera, ifrågasätta eller analysera bara att samla alla krafter man har och ta sig uppBild: google


Den här isvaken kan se lite olika ut för olika personer, men den är alltid obekväm. Det gäller att se klart och lägga alla krafter på att ta sig därifrån istället för att ifrågasätta varför man ens hamnade i den från början. Det är bara att gilla läget, nu är det som det är. Acceptera och strunta i om den är dålig, pinsam eller rent av förskräcklig. Det spelar ingen roll, för nu är det bara fokus på lösningen som är aktuell! 
 Man vill ju upp ur vaken eller hur? 


Kram Maria

3 thoughts on “I isvaken vill man inte va

  1. pepparkakshuset

    bra liknelse maria…det är som du säger och gilla läget är det ända man kan göra, men man behöver inte bli ett offer man måste kämpa emot och skaffa sig rätt verktyg(läs. för att komma upp ur vaken). mina verktyg som funkar för mig är chi-gong, yoga och mia törnvall. då jag plockar fram dem brukar jag hamna rätt igen om jag är på väg att ramla i vaken;))

    ha en skön fredagskväll
    kram ELLINOR

    Svara

Tack, jag blir så glad för att du tar dig tid att lämna några ord

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s