Tacksamhet

Sitter här och tänker på mindfulness versa wabi sabi. Den kinesiska versionen av mindfulness som från början var en teceremoni från 1500 – talet.

Efter min trafikolycka så var inget av dem speciellt känt. men jag fick rådet att känna tacksamhet. Kändes lite som ett dåligt skämt just där och då, men fick förklarat att man ska inte gå och känna sig tacksam för allt, ungefär som att stoppa huvudet i sanden utan mer bl a kunna känna tacksamhet för vindpusten i ansiktet när jag är ute, eller att känna tacksamhet när jag får den hett efterlängtade kaffemuggen  etc. etc. Tyckte fortfarande att det kändes som ett stort skämt alltihop, hur skulle detta minska smärtan och få mig på fötter tillbaks? Men på något vis fastnade det i skallen, men för det mesta brukade jag idiotförklara åsikten *ler*
Hur som helt, ordet tacksamhet satt kvar. Gjorde mina försök i det tysta men.. kände inget tack i hjärtat. När jag går hemma brukar tv:n gå i bakgrunden som ett sällskap och en dag satt Oprah i rutan, nu kanske det inte var så konstigt i och för sig.. hon brukade sitta där men jag satt aldrig och varken tittade eller lyssnade på henne. Men just som jag kom förbi tv:n den här dagen hörde jag att dagens ämne var tacksamhet. Jag satte mig på studs. Kändes som nån tryckte ner mig i soffan snarare. Det handlade om en skola som hade i uppgift till sina elever och lärare att dagligen att skriva ner fem saker de är tacksamma för. Detta i ett försök att minska all mobbning och bråk.
Svårt, tyckte både lärare och elever men de hade bestämt att så var det. Först i början handlade det naturligtvis om att de var friska och fick gå i skola, att de hade mat, ja, ni vet såna vanliga naturliga saker som de vet att de ska vara tacksamma för och en kille sa att han var tacksam för att pappa hade ett jobb och att mamma var fin. Men efter ett tag kom det fram att de var tacksamma för att de sett en fågel på en gren på väg till skolan, eller att mamma hade varit så snäll och tvättat den där tröjan, att maten smakade bra, att en kompis på skolan hade gett ett leende, att de fått sitta bredvid nån annan etc.etc. Det blev mer och mer detaljerade saker de upptäckte och varje fredag skulle de visa upp att de skrivit i dagboken och läsa högt om en dag om de ville.
Hur det gick?  Jo, gladare elever och personal, mycket mindre bråk både hemma och i skolan.
Jag tänkte att kan de, ja då kan jag med. Fast jag vill inte skriva… tänk om nån skulle läsa det jag skrev.. hualigen, Så när jag tog mina promenader började jag tänka på vad jag kan va tacksam för under tiden, som att jag faktiskt kunde gå på en liten promenad, frisk luft osv, och på kvällen de fem bästa sakerna som hade hänt under dagen. Som min familj, att vi hade ett hus, att vi var friska etc.  Så fortsatte jag ett tag…  En dag när jag var ute och var väl lite småstressad och ungarna skrek och bråkade och slogs, allmänt ljuvligt så ibland under småbarnsåren 😉  så drog jag en djup suck och tittade upp mot himlen och började le och känna mig så där löjligt lycklig. Först förstod jag inte vad som hände. Stå där och känna sig lycklig med ett mindre kaos runt mig. Idiotförklarade mig igen men, Solen sken ju! Jag visste nånstans att nu har det vänt. Nu kan allt bara bli bättre, jag är på rätt väg. Jag kände en sån enorm tacksamhet  för att bli så bländad denna höstdag. Låter inte klokt eller hur? Jag vet, men en sån enkel sak som att kunna känna tacksamhet förändrar ens liv. När man är uppe i hjärnan och man tänker och stressar för att få ihop en vardag så märker man inte solens strålar. Du ser dem och tänker och vilken härligt fin dag men känner du dem? ser du dem med hjärtat?
 Just precis nu har jag allt jag behöver för att leva.
 Mindfulness eller wabi sabi, spelar ingen roll vad du kallar det. Båda går ut på att se skönheten i livet. Inget varar för evigt, inget är perfekt och allt är precis så som det ska vara. Att acceptera livet. Acceptera det som händer. Sedan fråga vad kan jag göra åt det här. Vill jag ha det här eller vad kan jag göra för att ändra på det. Jag har genom åren lärt mig att den mest meningslösa frågan är just varför? Varför händer det här mig? Varför drabbas jag av det här? Ja… varför inte jag? började jag tänka en dag. Bättre att fråga sig, Vad gör jag nu?
Jag kan flyga 🙂
Här hade jag och Elinore en sån guldstund. Hon tacksam för att hon tog sig upp på den stora stenen och jag för att jag fick fånga henne på bild med den glädjen men framförallt så hade vi roligt båda två och hur vi snattrade och skrattade under tiden.
Här och nu har vi allt vi behöver. Tack!

Kram Maria

9 thoughts on “Tacksamhet

 1. Jenny

  Hej Maria!tack för ett härligt inlägg,ett sånt man blir glad i hjärtat av:)Ska ta till mig detta, alltför ofta ser man inte hur mycket man har att vara tacksam över egentligen.Sköt om dig!Kraam Jenny

  Svara
 2. my white mess

  Tack för ditt fina inlägg. Jag har praktiserat mindulness sedan april i år och trodde inte heller att det skulle göra ngn nytta, men oj så fel jag hade. Dessa övningar gör mig starkare, känner lycka och tacksamhet.Va roligt du använder wabi sabi, för jag trodde att det var en inredningsfilosofi.Ta hand om dig och de dinakram Malin

  Svara
 3. Lotta

  God Morgon Maria.Det var som en liten morgonkurs.Har glömt bort detta underbara sätt att finna saker att vara tacksam för på dagarna.Men jag jobbar mycket med detta på nätterna…… när jag lägger mig så finner jag ut 5 BRA saker som hänt under dagen. Det funkar!Då somnar jag gott med ett leende på läpparna.Kram från Lotta

  Svara
 4. Ping: Lycka | Snickaregården

 5. Ping: Första veckan | Snickaregården

 6. Ping: Tacksamhetsfredag | MariaE

Tack, jag blir så glad för att du tar dig tid att lämna några ord

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s