När man vet att man har tonåringar i huset

En av de härliga bloggar jag läser är Min plats i solen  Bloggerskan Lotta brukar ha olika listor emellanåt som är klockrena och fantastiskt roliga.
Den här, den är helt underbar och ja… läs, ni kommer att förstå vad jag menar 🙂

Ena dagen springer de runt i blöja med nappen i munnen och gosedjuret under armen och innan man vet ordet av är det tonårshormoner som löper amok i huset. Och utan att man riktigt förstod hur det gick till så har man gått från att vara en vanlig småbarnsförälder till att bli en tonårsförälder. Men det är inget som händer över en natt, även om det kan kännas så då dottern plötsligt en dag fräser åt dig på ett sätt som hon aldrig tidigare har gjort. Nej, tecken på att det bor en tonåring i ditt hem kommer smygandes:
1. Först och främst, låt dig inte luras av siffran 13. Att tonåren skulle inträda då barnet fyller 13 år är en myt. Åh nej, tonåren kommer tidigare än så och har du dessutom döttrar kan du ha en tonåring boendes hemma hos dig redan vid 9-10 års ålder.
2. En dag upptäcker du att det börjar bli allt svårare att komma till framför spegeln. Den spegel du en gång var van vid att ensam härska över kan det numera var näst intill omöjligt att få en skymt av då det ska fixas med hår, mössor, läppglans och annat som är bra mycket viktigare än ditt ansikte.
3. De barnprogram barnen en gång tittade på framför tv:n har nu ersatts av MTV ackompanjerat av skönsjungande sång och dans från döttrarna. Som förälder inser man att man hade större koll på vad programledarna på Bolibompa hette än på de artister och låtar som nu strömmar ut från tv:n.
4. Pussarna som man tack och lov fortfarande får av döttrarna (dock inte offentligt då det är höjden av pinsamhet) har antagit en kladdigare natur då läpparna numera är täckta av läppglans. För modern är det med andra ord vardag att gå runt och lukta anans, coca cola eller jordgubb i ansiktet.
5. Behöver du som förälder duscha kan det vara all anledning och boka en tid i god tid eftersom sannolikheten att duschen är upptagen är stor. Maken sänder en tacksam tanke åt installatören som uppmanade honom att skaffa en extra stor varmvattenberedare den där gången då döttrarna fortfarande gick i blöja. Han talade som erfaren pappa till tonårsdöttrar.  En klok man.

6. Tiden då barnet somnade vid klockan 21 en lördagkväll är definitivt över. Numera är det omvänd ordning. Föräldrarna somnar först och döttrarna stänger av tv:n när de lägger sig antal timmar senare.
7. På önskelistan till födelsedagar och jul har Barbie, Bratz och glitterpennor ersatts till förmån för smink, deodorant, kläder, pengar och parfym.
8. Att få tillgång till daton blir allt svårare. Från att endast ha använt datorn som en maskin att spela spel på någon enstaka gång utspelar sig numera stora delar av tonårsdöttrarnas liv via datorn med Spotify, mail, chatt och annat.
9. Telefonen däremot är ständigt ledig. Ja, då pratar vi självklart om den stationära telefonen inomhus. Den gammaldags telefonen som konstigt nog bara klarar av att ringas med. Inga appar, inga låtar (om du inte ringer till en myndighet vill säga och hamnar i telefonkö) och inga fräcka bakgrunder. Nej hederlig vanlig telefon. Den är helt och hållet min och mannens. Döttrarnas kommunikation med omvärlden sker uteslutande via mobiltelefon.
10. En dag upptäcker du att dina kläder börjar få fötter. Det brukar inträffa någonstans runt att barnet börjar närma sig dig i längd. Då är din garderob plötsligt intressant och då inte längre för utklädningssyfte. Att modern skulle göra samma resa i döttrarnas garderober är otänkbart. Från båda sidor.
11. Från att tidigare ha tyckt att det har varit helt ok att deras föräldrar har pussats och kramats himlas det numera med ögonen och suckas högt över pinsamma föräldrar. Ve och fasa om de skulle våga att göra det offentligt. Vilket de gör. Extra mycket bara för att reta sina tonårsdöttrar.
12. Plötsligt har barnen slutat ”leka”. Nu ”är” de med sina kompisar istället och det tar sin lilla tid innan det där ordet har lagt sig rätt i munnen på föräldrarna och de hinner få många tillsägelser innan det sitter som det ska.
13. En dag vaknar dottern upp och en alien har under natten varit där och rövat bort dottern och ersatt henne med en fräsande och lättirriterad varelse som kan konsten att klampa hårt i trappan och smälla i dörrar. Arkiv-X kom tillbaka!
14. En tonårings humörsvängningar är inte att leka med. Tio gånger värre än en gravid kvinna. På tre röda sekunder kan tonåringen gå från sprudlande glad tjej till att tårarna sprutar och varken dotter eller mamma förstår vad det var som hände.
15. Men det bästa med de där humörsvängningarna och plötsliga gråtattackerna är att det blir många mysiga stunder av kramande och samtal kring livet som tonåring. Om att kroppen förändras och att det är som det ska vara och att det är så för alla. Om det svåra med att stå med ena foten i barndomen och med den andra på väg in i vuxenlivet.
16. Alla dessa underbara, intressanta och guldkantade stunder av diskussioner och samtal då de delar med sig av tankar och funderingar och sitt liv.
17. En tid då du inser att det är dags att låta dem pröva sina vingar. En tid av tillit, förståelse och villkorslös kärlek.
18. Trodde du att du nu hade spelat ut din roll som förälder och inte längre behövs? Helt fel! Nu behövs du som förälder mer än någonsin. Det är så mycket som händer för en tonåring och att bara finnas där, lyssna och visa förståelse med en öppen famn som aldrig dömer är viktigare än någonsin.
19. Det allra viktigaste är dock att ta sig en resa tillbaka i tiden till då du själv var tonåring och minnas. Oavsett tid och om det var en bra eller dålig tid är det så mycket som förenar. För samma trevan efter att finna sig själv och sin plats här i livet som vi gjorde då gör våra barn idag. Tiderna må ha förändrats mycket men just den biten är och förblir densamma för alltid.
20. Det är en sådan glädje och rikedom att ha tonåringar i huset. Som förälder känner man sig otroligt stolt över de människor ens barn har blivit. Dessa fina, fina människor som nu steg för steg testar sina vingar och lär sig flyga ut i den stora världen. Förhoppningsvis rustade på allra bästa sätt med allt de behöver för att klara sig bra på sin färd. Som med en trygghet, kärlek och stark självkänsla kan möta den glädje och den sorg som hör livet till och finna sin egen plats i livet.
Har förstås fått tillstånd av Lotta att publicera denna härliga lista. 
Ha en skön sommarkväll
Kram Maria

8 thoughts on “När man vet att man har tonåringar i huset

 1. Madeleine Berglund

  Hej!

  Ja, jösses vilken rolig lista och intressant för den delen. 😉
  Det var ju inte allt för länge sen jag var tonåring…typ…eller ja, en sisådär 11-12 år sedan men ändå..haha..

  Ha en fin dag!
  Kramis Madde

  Svara
 2. Trivsamma förändringar

  hihi ja där var det många roliga punkter som jag kan tänka mig stämma bra med hur det verkligen är!

  Du har en award att hämta hos mig! Blev så glad över den du gav mig, så nu kan jag äntligen ge tillbaka en till dig! Också gillar jag ju din blogg jättemycket!

  Kram Maria

  Svara

Tack, jag blir så glad för att du tar dig tid att lämna några ord

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s