Fem element

På sistone har jag fått många frågor om de fem elementen inom Feng Shui. Vad det är, varför man ska använda sig utav dem, hur man vet vad som tillhör vilket element osv osv.

I den här gamla läran finns det fem element. De finns naturligt ute i naturen och när vi inreder våra hem på liknande sätt så blir vi lugnare och mår så mycket bättre. Alla behövs, alla är lika viktiga för att vi ska få harmoni och balans. Ofta när vi inreder och vi tycker att något fattas så är det ett av elementen som vi missat. Då spelar det ingen roll om det är ett helt hus, en trädgård, ett rum eller ett stillben eller rent utav vår klädsel som vi ordnar med.

bild: sköna hem

Ja, jag vet… det var inte länge sen jag visa den här bilden, men den är bra att öva upp sig på 😉

Vatten: Svart och andra mörka färger, fria assymetriska former alltså vågigt och oregelbundet mönster, glas, slipade kristaller, spegel, andra reflekterande ytor och så naturligtvis vatten såklart. Olika vattenarrangemang eller konst som föreställer vatten.

Trä: All växtlighet, flätat vide, pil etc. pelarlika former på höjden, som tex långrandigt, träsaker, konst som föreställer landskap och trädgårdar och gröna och mellanblå färger.

Eld: Trianglar och pyramider, det klara röda och gula färgspektrat, husdjur, saker från husdjur som t ex päls, allt ljus, all belysning från elektriskt till stearinljus till oljelampor, spis, eldstad och konst och statyer som föreställer människor, sol eller djur.

Jord: Beige och bruna färger alltså jordfärger och ockragult, fyrkanter och rektanglar, tegel, kakel, porslin, keramik, betong, sand och jord. Konst med landskap som tomma fält.

Metall: Vitt, pastell, och metallfärger, cirklar och ovaler, metallföremål, oslipade kristaller, berg och sten.(inte för små).

Det bästa av allt är ju att man kan använda sig av detta oavsett vilken inredningsstil man har. Titta dig omkring i ditt rum, bena ut vilka av elementen du har och se om det fattas något eller om du rent av har för mycket av ett slags element.

Nu är det ju inte meningen att det ska va precis lika mycket av de fem elementen. Eld ska vi va försiktiga med, precis som i naturen, där den röda färgen används sparsmakat. Så tänk på det. En röd kudde kanske räcker i soffan.

Ha det gott

Kram Maria

1 thought on “Fem element

  1. Ping: Feng shui och toalettrenovering | Snickaregården

Tack, jag blir så glad för att du tar dig tid att lämna några ord

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s